Օգտակար

Ինչ ուտել փորլուծության ժամանակ

Փորլուծությունը (դիարեան) կարող է առաջացնել լուրջ անհարմարություններ և առողջական խնդիրներ, հատկապես եթե այն ուղեկցվում է ջրազրկմամբ։ Ճիշտ սննդակարգը կարևոր դեր է խաղում փորլուծության ախտանիշների մեղմացման և օրգանիզմի վերականգնման գործընթացում։

Bavnews.am-ը գրում է՝ ինչ ուտել փորլուծության ժամանակ, որպեսզի արագ վերականգնեք օրգանիզմը և խուսափեք բարդացումներից։

Ինչու է կարևոր սննդակարգը փորլուծության ժամանակ

Փորլուծության ընթացքում օրգանիզմը կորցնում է մեծ քանակությամբ հեղուկ և էլեկտրոլիտներ, ինչպիսիք են նատրիումը, կալիումը և գլյուկոզան։ Սա կարող է հանգեցնել ջրազրկման, որը վտանգավոր է հատկապես երեխաների և տարեցների համար։ Ճիշտ ընտրված սննդակարգը օգնում է նվազեցնել աղիքների գրգռվածությունը, կարգավորել ստամոքսաղիքային համակարգի աշխատանքը և արագացնել ապաքինման գործընթացը։

փորլուծություն

Առաջին օրերի սննդակարգը

Փորլուծության առաջին 1-2 օրերին խորհուրդ է տրվում հետևել դիետային, որը ներառում է հետևյալ մթերքները՝

  • Բանան
  • Սպիտակ բրինձ
  • Խնձորի պյուրե
  • Թեյ (առանց կոֆեինի)
  • Տոստերացված սպիտակ հաց

Հետագա օրերի սննդակարգը

Երբ փորլուծության ախտանիշները սկսում են մեղմանալ, կարելի է աստիճանաբար ավելացնել սննդակարգում հետևյալ մթերքները՝​

  • Խաշած կամ շոգեխաշած բանջարեղեն՝ գազար, դդում, կարտոֆիլ
  • Խաշած կամ շոգեխաշած միս՝ հավ, հնդկահավ
  • Խաշած ձուկ
  • Ձու՝ խաշած կամ շոգեխաշած
  • Բրնձի, հնդկաձավարի կամ վարսակի շիլա
  • Սպիտակ հաց կամ չորահաց
  • Թեթև բուլյոններ՝ հավի կամ տավարի​

Այս մթերքները հեշտությամբ մարսվում են և չեն գրգռում աղիքները։

փորլուծություն

Խուսափելի մթերքներ

Փորլուծության ժամանակ պետք է խուսափել հետևյալ մթերքներից, որոնք կարող են վատթարացնել վիճակը՝​

  • Ճարպային և տապակած ուտեստներ
  • Կծու և աղի մթերքներ
  • Կաթնամթերք՝ հատկապես կաթ և պանիր
  • Թարմ մրգեր և բանջարեղեն՝ հատկապես ծիրան, սալոր, խաղող
  • Բոբային մշակաբույսեր՝ լոբի, սիսեռ
  • Գազավորված և ալկոհոլային ըմպելիքներ
  • Քաղցրավենիք և շաքարավազով հարուստ մթերքներ​

Այս մթերքները կարող են գրգռել աղիքները և երկարացնել փորլուծության տևողությունը։

Հեղուկի ընդունման կարևորությունը

Փորլուծության ժամանակ օրգանիզմը կորցնում է մեծ քանակությամբ հեղուկ, ուստի անհրաժեշտ է ապահովել բավարար հեղուկի ընդունում՝​

  • Խմել մաքուր ջուր՝ յուրաքանչյուր դեֆեկացիայից հետո 200-250 մլ
  • Օգտագործել էլեկտրոլիտներով հարուստ լուծույթներ՝ օրինակ՝ 1 լիտր ջրում լուծել 1 թեյի գդալ աղ և 8 թեյի գդալ շաքար
  • Խմել բուսական թեյեր՝ օրինակ՝ երիցուկի կամ անանուխի
  • Օգտագործել բուլյոններ՝ հավի կամ տավարի​

Սա կօգնի կանխել ջրազրկումը և վերականգնել էլեկտրոլիտների հավասարակշռությունը։​

Ինչպես շարունակել սնվել ապաքինումից հետո

Վերականգնման փուլում խորհուրդ է տրվում աստիճանաբար վերադառնալ սովորական սննդակարգին՝ հետևելով այս առաջարկություններին․

1. Սկսեք նուրբ, հեշտ մարսվող ուտեստներով և ավելացրեք նոր մթերք միայն աստիճանաբար։

2. Եթե նկատում եք, որ որևէ մթերք կրկին առաջացնում է գրգռվածություն, դադարեցրեք դրա օգտագործումը առնվազն մի քանի օրով։

3. Շարունակեք բավարար քանակությամբ հեղուկ խմել նույնիսկ փորլուծության ավարտից հետո։

4. Կարող եք վերականգնման ընթացքում օգտագործել կեֆիր կամ բնական յոգուրտ՝ աղիքային միկրոֆլորան վերականգնելու համար, եթե ստամոքսը դրան լավ է արձագանքում։

Որոշ հավելյալ խորհուրդներ

Սնվել փոքր չափաբաժիններով՝ օրական 5-6 անգամ

Խուսափել սառը կամ շատ տաք ուտեստներից

Հետևել անձնական հիգիենային՝ հաճախ լվանալ ձեռքերը

Խուսափել ֆիզիկական ծանրաբեռնվածությունից

Ե՞րբ դիմել բժշկին

Եթե փորլուծությունը տևում է ավելի քան 3 օր, ուղեկցվում է բարձր ջերմությամբ, արյունով կամ լորձով, կամ առաջանում են ջրազրկման ախտանիշներ՝ չոր բերան, գլխապտույտ, միզարձակման նվազում, անհրաժեշտ է անհապաղ դիմել բժշկին։

Ճիշտ սննդակարգը փորլուծության ժամանակ կարևոր է օրգանիզմի արագ վերականգնման համար։ Հետևելով վերոնշյալ խորհուրդներին՝ հնարավոր է նվազեցնել ախտանիշները և կանխել բարդությունները։

Զգուշացումներ

Մի՛ ընդունեք հակապոռակ միջոցներ առանց բժշկի նշանակման, հատկապես եթե փորլուծությունը ուղեկցվում է ջերմությամբ կամ արյունով։

Երեխաների, հղի կանանց կամ տարեցների դեպքում սննդակարգը պետք է մշակվի բժշկի կամ մանկաբույժի հետ խորհրդակցությամբ։

Հիշեք՝ ինքնաբուժությունը կարող է վտանգավոր լինել։