Ինչ է բուժում իմբիրը. 6 օգտակար հատկություններ
Գիտությունն ապացուցել է, որ կոճապղպեղը կարող է օգնել պայքարել բազմաթիվ հիվանդությունների դեմ։
Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ կոճապղպեղը (իմբիր) կարող է օգտակար լինել առողջության համար, ներառյալ մարսողությունը, սրտի առողջությունը և դաշտանային ցավը:
Կոճապղպեղը պարունակում է օգտակար բաղադրիչներ, որոնք ունեն հակաօքսիդանտ և հակաբորբոքային հատկություններ, Verywellhealth-իխոսքն է մեջբերում Bavnews.am-ը։
1. Վերացնում է սրտխառնոցն ու փսխումը
Կոճապղպեղը ուսումնասիրվել է հղիության և քիմիաթերապիայի հետևանքով առաջացած սրտխառնոցի և փսխման ժամանակ հակաէմետիկ հատկությունների համար, սակայն այն ընդհանուր առմամբ հարմար է սրտխառնոցի ցանկացած տեսակի համար: Գործողության մեխանիզմն այն է, որ գինջերոլները և շոգաոլները գործում են ստամոքսի սերոտոնինի ընկալիչների վրա ՝ մեծացնելով ստամոքսի դատարկումը:
2. Պարունակում է հակաօքսիդանտներ
Կոճապղպեղի (իմբիր) հավելումները զգալի նվազեցնող ազդեցություն են ունեցել օքսիդատիվ սթրեսի մարկերների վրա (օրգանիզմում ազատ ռադիկալների և հակաօքսիդանտների անհավասարակշռություն):
3. Կարող է օգնել մարսողությանը
Կոճապղպեղը կարող է օգնել թեթևացնել մարսողական խնդիրների հետ կապված անհանգստությունը, ներառյալ՝
Փքվածություն
Փորկապություն
Գազեր
Այրոց
Մարսողական խանգարում
Սրտխառնոց
Կոճապղպեղի (իմբիր) հավելումների վերաբերյալ հետազոտությունները ցույց են տվել, որ այն կարող է բարելավել ստամոքսի դատարկումը, թեթևացնել փքվածությունը
և գազերը:
Ուսումնասիրությունը ցույց է տվել , որ չորս շաբաթվա ընթացքում կոճապղպեղի ավելացումը նվազեցնում է մարսողության խանգարման ախտանիշները: Կոճապղպեղի հավելումներ ընդունող մարդիկ հայտնել են ստամոքսի ցավի, փքվածության, փորկապության, սրտխառնոցի և այրոցի նվազման մասին:
Բազմակի սկլերոզով հիվանդ մարդկանց մեկ այլ հետազոտություն ցույց է տվել, որ կոճապղպեղի ավելացումը նվազեցնում է փորկապության, սրտխառնոցի և փքվածության հաճախությունն ու ծանրությունը:
4. Նվազեցնում է արթրիտի ցավը
Օստեոարթրիտը տեղի է ունենում, երբ հոդերի հյուսվածքը (աճառը) ժամանակի ընթացքում քայքայվում է, ինչը հանգեցնում է կոշտության, այտուցի և ցավի: Ռևմատոիդ արթրիտը աուտոիմուն հիվանդություն է, որի ժամանակ իմունային համակարգը հարձակվում է հոդերի մարմնի սինովիալ հյուսվածքի վրա, ինչի հետևանքով ցավ և բորբոքում է հոդերի մեջ: Երկու պայմաններն էլ կապված են բորբոքման և ցավի հետ:
Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ կոճապղպեղը նվազեցնում է ցավի մակարդակը այս պայմաններում:
Ըստ Arthritis Foundation-ի, մասնագետները խորհուրդ են տալիս արթրիտի դեպքում օրական երեք կամ չորս անգամ ընդունել մոտ 250 մգ կոճապղպեղ (իմբիր): Սկսեք ավելի փոքր չափաբաժիններով և աստիճանաբար ավելացրեք՝ չգերազանցելով օրական 4000 մգ:
5. Կարող է իջեցնել խոլեսթերինի մակարդակը
Բարձր խոլեսթերինի մակարդակը սրտի կորոնար հիվանդության ռիսկի գործոն է: Մետա-վերլուծությունը ցույց է տվել , որ կոճապղպեղի (իմբիր) հավելումը բարելավում է լիպիդային պրոֆիլները, այդ թվում՝ տրիգլիցերիդների (արյան ճարպի), ցածր խտության լիպոպրոտեինների խոլեսթերինի (համարվում է «վատ» խոլեսթերինի) և բարձր խտության լիպոպրոտեինների խոլեսթերինի (համարվում է «լավ» խոլեսթերինի մակարդակները):
6. Կարող է թեթևացնել դաշտանային ցավերը
Ցավոտ դաշտանային ցավերը հայտնի են որպես դիսմենորեա: Կոճապղպեղը (իմբիր) կարող է օգնել նվազեցնել դիսմենորեայի հետ կապված ցավը:
Մետա-վերլուծությունը ցույց է տվել, որ կոճապղպեղի հավելումը 750-ից 2000 մգ դոզանով դաշտանի առաջին երեք-չորս օրվա ընթացքում կարող է արդյունավետորեն նվազեցնել դաշտանային ցավերի հետ կապված ցավը:
Կոճապղպեղը (իմբիր) վաղուց հայտնի է որպես վարակների դեմ պայքարող բնական միջոց։ Այն օգտակար է շնչառական վիրուսային հիվանդությունների կանխարգելման կամ բուժման համար։
Հայտնի է նաև, որ կոճապղպեղը օգնում է վերահսկել արյան շաքարը շաքարախտով հիվանդ մարդկանց մոտ: Այն նաև օգտակար է նիհարելու սննդակարգում։