Սրտաբանը նշել է, որ մթերքներից պետք է հրաժարվել՝ սիրտը առողջ պահելու համար
Սնունդը, որը մարդը ընտրում է ճաշի համար, կարող է բարելավել կամ վատթարացնել սրտի առողջությունը:
«Այն, ինչ դուք ուտում եք ճաշին, կարող է ազդել ձեր էներգիայի մակարդակի, կենտրոնացման և երկարաժամկետ սրտանոթային առողջության վրա», – նշել է Յեյլի բժշկական դպրոցի սրտաբան Հարլան Կրումհոլցը:
Նա նշել է, որ հավասարակշռված, առողջ սնունդ ուտելն օգնում է կարգավորել արյան շաքարը, խոլեսթերինը և արյան ճնշումը, որոնք բոլորն էլ առանցքային են առողջ սիրտը պահպանելու համար:
Bavnews.am-ի փոխանցմամբ՝ սրտաբանի խոսքով՝ ձեր ուտածի որակը կրիտիկական է։ «Ճաշի համար սննդարար նյութերով հարուստ մթերքներ ընտրելը կարող է տոնուս տալ մնացած օրվա համար և օգնել ձեզ խուսափել ավելի քիչ առողջարար սննդի տարբերակներից»,- ասաց սրտաբանը:
Ըստ Կրումհոլցի՝ միակ սնունդը, որը նա երբեք չի ուտում ճաշի համար՝ սրտաբան աշխատելիս, կրկնակի չիզբուրգերն է՝ բեկոնով։
Ըստ YouGov-ի հետազոտության՝ պանիրն ու բեկոնը բուրգերների ամենահայտնի երկուսն են: Ի հավելումն այլ համեմունքների, ինչպիսին է մայոնեզը, այս ամենը կարող է աղետ լինել ձեր սրտի առողջության համար:
«Այս մթերքները հագեցած են հագեցած ճարպերով, նատրիումով և վերամշակված բաղադրիչներով, որոնք մեծացնում են սրտի հիվանդությունների վտանգը», – բացատրեց Կրումհոլցը: Նա հավելել է, որ նման մթերքների կանոնավոր օգտագործումը կարող է բարձրացնել վատ խոլեսթերինը, արյան ճնշումը և խթանել բորբոքումները՝ սրտի հիվանդության զարգացման հիմնական գործոնները:
Հետազոտությունները կապում են հագեցած ճարպերի և վերամշակված մսի մեծ քանակության օգտագործումը սրտի հիվանդությունների ռիսկի հետ: Ամերիկյան սրտի ասոցիացիան խորհուրդ է տալիս նատրիումի ընդունումը 1500-ից 2300 մգ-ի միջև:
«Ընտրեք անյուղ սպիտակուցային սենդվիչ ամբողջական հացահատիկի հացով և շատ բանջարեղենով», – խորհուրդ է տվել Կրումհոլցը:
Նա նաև խորհուրդ տվեց հնարավորության դեպքում խուսափել վերամշակված մթերքներից։ Սրտաբանն ասաց, որ հարմար, փաթեթավորված մթերքները կարող են խնայել ժամանակը, սակայն դրանք հաճախ հարուստ են նատրիումով, շաքարով և անառողջ ճարպերով, որոնք ժամանակի ընթացքում կարող են մեծացնել սրտի հիվանդությունների վտանգը:
«Փոխարենը ընտրեք թարմ, ամբողջական մթերքներ՝ մրգեր, բանջարեղեն, ընկույզներ կամ անյուղ սպիտակուցներ, որոնք սնուցում են օրգանիզմը և նպաստում սրտանոթային առողջությանը»,- խորհուրդ է տվել սրտաբանը։
Սրտի ամերիկյան ասոցիացիան խորհուրդ է տալիս հետևյալը սրտի համար առողջ ընթրիքների համար՝ հնդկահավի ցածր նատրիումի պարունակությամբ հնդկահավ, հավ, պահածոյացված թունա կամ պահածոյացված սաղմոն, ընկույզներ, ամբողջական ձավարեղեն կամ ամբողջական հացահատիկային մակարոնեղեն, մրգեր, ցածր յուղայնությամբ պանիր, ցածր յուղայնությամբ մածուն:
«Ճաշի ժամանակ քաղցր ըմպելիքների փոխարեն ջուր խմելը կարող է օգնել պահպանել առողջ արյան ճնշումը և խուսափել դատարկ կալորիաներ օգտագործելուց», – ավելացրել է Կրումհոլցը: