Օգտակար

Կոկռոշենի․ կերեք 100 գրամ այս թարմ հատապտղից և կմոռանաք քրոնիկ հիվանդությունների մասին

Կոկռոշենի․ կերեք 100 գրամ այս թարմ հատապտղից և կմոռանաք քրոնիկ հիվանդությունների մասին

Հատապտուղը պարունակում է մեծ քանակությամբ A և E վիտամիններ՝ դրանք օգնում են վերարտադրողական համակարգին, բարելավում են մաշկի, մազերի և եղունգների վիճակը։ Կոկռոշենին պարունակում է նաև կալցիում, մանգան, սելեն և երկաթ։ Բավարար քանակությամբ առկայության դեպքում դրանք դրականորեն են ազդում կենսական շատ օրգանների՝ սրտի, երիկամների, աղիքների աշխատանքի վրա:

Բացի վիտամիններից, սննդանյութերից և հանքանյութերից, կոկռոշենին պարունակում է ուրախության հորմոնի սերոտոնինի բուսական անալոգը: 100 գրամ հատապտուղները ապահովում են վիտամին C-ի և P-ակտիվ միացությունների ամենօրյա պահանջի մեկ երրորդը:

Կոկռոշենի․ օգտակար հատկությունները

Կոկռոշենու պտուղները հակաբորբոքային, միզամուղ և ամրացնող ազդեցություն ունեն օրգանիզմի վրա։ Պղնձի, երկաթի, մանգանի, բիոտինի, B վիտամինների, C և A վիտամինների բարձր պարունակության շնորհիվ կոկռոշենին ոչ միայն հիանալի հավելում կլինի սննդակարգում, այլ նաև կօգնի ձեզ ավելի արագ «ոտքի կանգնել» տարբեր հիվանդությունների դեմ պայքարում։ .

Այս հատապտուղի մեջ պարունակվող կալիումը և մագնեզիումը դրական են ազդում սրտանոթային համակարգի աշխատանքի վրա՝ ամրացնում են արյունատար անոթների պատերը՝ դարձնելով դրանք ավելի ամուր և առաձգական։ Փշահաղարջը պարունակում է մեծ քանակությամբ քլորոֆիլ (4-5-ից մինչև 10 մգ), որն ունի ընդգծված հեմատոգեն հատկություններ։

kokrosheni

Իսկ սերոտոնինի վերը նշված բուսական անալոգը ոչ միայն բարելավում է տրամադրությունը, այլ նաև օգնում է չարորակ ուռուցքների որոշ ձևերի կանխարգելմանը

Այս հատապտուղը երկաթի պարունակությամբ գերազանցում է նույնիսկ խնձորին։ Կոկռոշենին պարունակում է պեկտին. դրա շնորհիվ հատապտուղներն ուտելիս ինսուլինի կտրուկ թռիչք չկա բնական շաքարների պարունակության պատճառով: Կոկռոշենին նաև ռուտինի աղբյուր է. այս նյութն օգնում է ամրացնել անոթների պատերը և ընդհանուր առմամբ դրական է ազդում սրտանոթային համակարգի աշխատանքի վրա, ասում է գործող գաստրոէնտերոլոգ, սննդաբան և դիետոլոգ Ելենա Կրասնոպեևան։

Կոկռոշենին պարունակում է մոլիբդեն, որն անհրաժեշտ է հեմոգլոբինի սինթեզի համար։ Կլինիկական փորձարկումների ժամանակ պարզվել է, որ կոկռոշենին պետք է ներառել սննդակարգում քրոնիկ հիվանդությունների և մրսածության դեպքում. այս ամենը պայմանավորված է ինտերֆերոնի ձևավորմամբ։

kokrosheni 3

Կոկռոշենու առավելությունները կանանց համար

Կանաչ կոկռոշենու տեսակները հատկապես օգտակար են կանանց համար։ Նրանք տարբերվում են նրանով, որ ուժեղ դրական ազդեցություն ունեն վերարտադրողական համակարգի աշխատանքի վրա: Բացի այդ, փշահաղարջը կարող է օգնական լինել հորմոնների հետ կապված խնդիրների դեպքում։

Այս հատապտուղը օգտակար կլինի նաև երկաթի դեֆիցիտի անեմիայի դեպքում. լավ արդյունք են տալիս երկաթը և դրա կլանման համար վիտամին C-ի բարձր պարունակությունը։ Հղի կանայք, ովքեր չեն տառապում երկաթի պակասից, կարող են իրենց սննդակարգում ներառել փշահաղարջ՝ երկաթի անբավարարությունը կանխելու համար։

Կոկռոշենին իսկապես շատ օգտակար է հղիների համար՝ պարունակում է երկաթ, ֆոլաթթու, մեծ քանակությամբ վիտամիններ։ Այնուամենայնիվ, կարևոր է ամեն ինչում չափավորություն իմանալ և չչարաշահել՝ օրական 100-150 գրամը բավարար կլինի, ասում է Ելենա Կրասնոպեևան։

Կոկռոշենու առավելությունները տղամարդկանց համար

Արյան բարձր ճնշում ունեցող տղամարդկանց համար կոկռոշենին կօգնի բարելավել սրտանոթային համակարգի վիճակը։ Ի վերջո, 55 տարեկանից բարձր բնակչության արական հատվածն է ենթակա կաթվածների զարգացմանը։

Բացի միզամուղ ազդեցությունից, փշահաղարջի պտուղները ներառված են սննդակարգում միզասեռական վարակների զարգացման և առաջընթացի ժամանակ։

Կոկռոշենի

Կոկռոշենու առավելությունները երեխաների համար

Ակտիվ աճող երեխաների համար կոկռոշենին սննդանյութերի իսկական պահեստ է: Վիտամիններով և միկրոէլեմենտներով հարուստ բաղադրության պատճառով մանկաբույժները ծնողներին խորհուրդ են տալիս սննդակարգ ներմուծել կոկռոշենի, հաղարջ և մոշ, բայց դա անել աստիճանաբար:

Մեկուկես տարեկանից երեխաներն արդեն կարող են ուտել կոկռոշենու՝ հատապտուղները հիպոալերգեն են, բայց կարևոր է ապահովել, որ դրանք լավ լվացվեն։ Պտուղները վատ են համատեղում կաթի հետ, ուստի կրծքով կերակրելիս ավելի լավ է խուսափել փշահաղարջ ուտելուց։

Ինֆարկտ, ստենոկարդիա. Հատապտուղները տրորեք փոքր քանակության ջրի մեջ (10։1) կամ աղացեք։ 2 կգ հումքի մեջ լուծեք 1,2 կգ շաքար։ Լցրեք մանրէազերծված ապակյա տարաների մեջ, փակեք, պահեք սառնարանում։ Կերեք 1-ական ճ/գ` օրը 3 անգամ։

Հարեք կամ աղացեք 1 կգ կոկռոշենու պտուղ, 200 գ սամիթ, խառնուրդին ավելացրեք 1 միջին չափի տրորած սխտոր, 30 րոպե անց համեմեք աղով, լցրեք տարաների մեջ և փակեք։ Կերեք 1-ական ճ/գ ` օրը 3 անգամ։

Քրոնիկ փորկապություն. 1 ճ/գ հատապտուղը լցրեք 200 մլ տաք ջրի մեջ, 10 րոպե եփեք թույլ կրակի վրա, 30 րոպե թրմեք, քամեք քառատակ ծալած թանզիֆով։ Խմեք 40-ական մլ` օրը 4 անգամ։ Եփուկն ունի հանգստացնող, ցավամոքիչ հատկություն։ Մաշկի բորբոքման դեպքում օգտագործեք թրջոցների համար։

Երիկամների և միզապարկի բորբոքում, միզաքարային և մաշկային հիվանդություններ, կլիմաքսի շրջան. կերեք 100-ական գրամ թարմ հատապտուղ` օրը 3-5 անգամ։

Գիրություն, ինսուլտ. Խմեք 100 մլ հյութի և զտված ջրի խառնուրդ (2։1)` օրը 2 անգամ։ Շաքարային դիաբետի դեպքում խորհրդակցեք բժշկի հետ, կան հակացուցումներ։

Զգուշացում։ Հատապտուղները հակացուցված են ստամոքսի և 12-մատնյա աղիի խոցի դեպքում։

Կիսվել էջում