Ինչ ուտել ստամոքսի ցավի դեպքում
Ստամոքսի ցավը կարող է լինել տարբեր պատճառներով՝ գաստրիտ, խոցի, ստամոքսի թթվայնության բարձրացում կամ ստամոքսային վարակներ։ Կարևոր է հետևել ճիշտ սննդակարգին, որը կօգնի մեղմել ցավը և նվազեցնել ստամոքսի բորբոքվածությունը։ Ստամոքսի ցավի դեպքում ճիշտ սնունդը կարևոր դեր ունի ցավի թեթևացման և ստամոքսի պատերի վերականգնման գործում։
Խնձորահյութ կամ խաշած խնձոր
Խնձորը հարուստ է մանրաթելերով և պեկտինով, որոնք կարող են նպաստել մարսողական համակարգի ճիշտ աշխատանքին։ Խաշած խնձորը կամ խնձորահյութը հեշտացնում են մարսողությունը և մեղմացնում ստամոքսի ցավը։
Բրինձը ստամոքսի ցավի դեպքում
Հաճախ ցավի ժամանակ խորհուրդ է տրվում սպիտակ բրինձ, որը շատ հեշտ է մարսվում։ Բրինձը կարող է կլանել ստամոքսի ավելորդ թթուները և նպաստել ստամոքսի վերականգնմանը։
Յոգուրտ
Խմորիչով հարուստ յոգուրտը բնական միջոց է մարսողական ֆունկցիայի կարգավորման համար։ Յոգուրտի մանրէները աջակցում են ստամոքսի և աղիքների միկրոֆլորայի վերականգնմանը։
Վարսակի փաթիլներ
Վարսակը պարունակում է մանրաթելեր, որոնք նպաստում են մարսողությանը և նվազեցնում ստամոքսի բորբոքումը։ Այն հեշտ է մարսվում և կարող է տաք վիճակում օգտագործվել՝ ապահովելով ստամոքսի թեթևություն։
Խաշած կամ շոգեխաշած բանջարեղեն
Գազար, կարտոֆիլ, դդում և կաբաչկի կարելի է ուտել խաշած կամ շոգեխաշած վիճակում։ Դրանք հեշտ են մարսվում և չեն գրգռում ստամոքսի պատերը։
Հավի ապուր
Հավի թեթև ապուրը, առանց համեմունքների, ապահովում է ստամոքսի հանգստացում։ Ապուրը սննդարար է և հեշտ է մարսվում, այն հագեցնում է օրգանիզմին առանց ստամոքսի ծանրաբեռնվածության։
Բանան
Բանանը հարուստ է կալիումով, որը կարող է օգնել ստամոքսի պատերի հանգստացմանը։ Բացի այդ, բանանը շատ հեշտ է մարսվում և չի գրգռում ստամոքսը։
Հում կարտոֆիլի հյութ
Ստամոքսի խոցերի կամ բարձր թթվայնության դեպքում օգտակար է հում կարտոֆիլի հյութը։ Այն ունի ալկալային հատկություններ, որոնք կարող են օգնել նվազեցնել ստամոքսի թթվայնությունը և վերացնել ցավը։
Հիլ
Հիլը համարվում է ստամոքսի բորբոքման և գրգռվածության բնական հանգստացնող միջոց։ Թեյը հիլով կամ հիլի չոր ձևով օգտագործումը կարող է օգնել վերացնել ստամոքսի ցավը։
Գազար և նեխուր
Այս բանջարեղենը ունի հակաբորբոքային հատկություններ և կարող է օգնել ստամոքսի ցավի մեղմացմանը։ Նեխուրի հյութը, օրինակ, հաճախ օգտագործվում է ստամոքսի ցավի ժամանակ։
Ինչից խուսափել ստամոքսի ցավի դեպքում
Սպիտակ հաց. այն դժվարացնում է մարսողությունը։
Սուր ուտելիքներ. սուր համեմունքները կարող են գրգռել ստամոքսը։
Ածխաթթու պարունակող ըմպելիքներ. դրանք կարող են ավելացնել ստամոքսի գազերը և ցավի պատճառ դառնալ։
Կոֆեին պարունակող ըմպելիքներ. այն կարող է նպաստել ստամոքսի թթվայնության բարձրացմանը։
Խուսափեք ալկոհոլից և ծխախոտից
Ալկոհոլը և ծխախոտը վատթարացնում են ստամոքսի վիճակը, հատկապես եթե առկա է խոց կամ բորբոքում։ Ալկոհոլը կարող է մեծացնել ստամոքսի թթվայնությունը, ինչը նպաստում է ցավի ուժեղացմանը։ Ծխախոտը բացասաբար է ազդում մարսողական համակարգի վրա, խթանելով ստամոքսի թթվի արտադրությունը։
Ըմպեք բուսական թեյեր
Բուսական թեյերը՝ մասնավորապես երիցուկի, կոճապղպեղի կամ անանուխի թեյերը, կարող են օգնել ստամոքսի ցավի թեթևացմանը և բարելավել մարսողությունը։ Անանուխը նպաստում է մարսողական համակարգի հանգստացմանը, իսկ կոճապղպեղը օգնում է մարսողության կարգավորմանը և նվազեցնում գազերը։
Երիցուկի թեյ. հակաբորբոքային և հանգստացնող հատկություններով հայտնի է, և հաճախ օգտագործվում է ստամոքսի ցավի և բորբոքման մեղմացման համար։
Կոճապղպեղի թեյ. այն բնական միջոց է մարսողության կարգավորման համար, որը նաև կարող է օգնել հանել փքվածությունը և ցավը։
Անանուխի թեյ. հատկապես օգտակար է, երբ ստամոքսի ցավը կապված է մարսողական խնդիրների հետ։ Այն հանգստացնում է ստամոքսի մկանները և նպաստում մարսողության գործընթացի արագացմանը։
Երբ դիմել բժշկին
Եթե ստամոքսի ցավը տևում է երկար ժամանակ, ուղեկցվում է փորլուծությամբ, արյունով կամ ջերմությամբ, անհրաժեշտ է դիմել բժշկի՝ հետագա հետազոտությունների և բուժման համար։
Կարևոր է խուսափել ծանր սնունդից և սուր համեմունքներից, նախապատվությունը տալ բուսական ու թեթև սնունդին։ Բացի այդ, կարևոր է ընդունել բավարար քանակով ջուր, հանգստանալ և չստեղծել ավելորդ սթրես, քանի որ այն կարող է ևս վատթարացնել ստամոքսի վիճակը։
Նյութը հրապարակման պատրաստեց՝ Bavnews.am-ը