Օգտակար

Բամիայի օգտակար հատկությունները, որոնք օրգանիզմին անհրաժեշտ են

Բամիայի օգտակար հատկությունները, որոնք օրգանիզմին անհրաժեշտ են

Օգտակար է հատկապես հղի կանանց համար, քանի որ մեծ քանակությամբ ֆոլաթթու է պարունակում։ Կարգավորում է շաքարի պարունակությունն արյան մեջ։

Ցուցված է ստամոքսաղիքային տրակտի հիվանդություններ ունեցող անձանց։ Այն հրաշալի միջոց է նիհարելու համար։

Օգնում է պայքարել այնպիսի խնդիրների դեմ, ինչպիսիք են ալերգիան, դեպրեսիան, քրոնիկ հոգնածությունը և այլն։ Կարող է անգամ մեղմել ասթմայի նոպաները։

Օգտակար է նաև աթերոսկլերոզ ունեցող մարդկանց։ Բացի այդ, բամիան օրգանիզմից հեռացնում է վնասակար խոլեստերինն ու թույները, կանխում է փորափքությունն ու փորկապությունը։

Բամիայի օգտակար հատկություններ

Կանխում է նաև ուղիղ աղիքի քաղցկեղը, նվազեցնում է կատարակտի և դիաբետի առաջացման վտանգը։

Իսկ Երկրորդ համաշխարհային պատերազմի և աշխարհը ցնցած հաջորդ տնտեսական ճգնաժամի ժամանակ աֆրիկյան և ասիական երկրների բնակիչները սուրճի փոխարեն հաճախ օգտագործում էին բանջարեղենի սերմեր։

Դա հանգեցրեց իսկական առևտրային «տենդի», բամիան տեղական շուկաներում հայտնվեց հսկայական քանակությամբ։

Նկատեք, որ բամիայի պտուղները ծածկված են մազիկներով: Վատ զգացողությունից խուսափելու համար բամիայի պատրաստումը սկսվում է պտուղը նույն մազիկներից մաքրելով: Մեկ այլ կարևոր կետ՝ այն շոգեխաշելիս կամ եռացնելիս շատ լորձ է բաց թողնում։

Եթե ​​ցանկանում եք ազատվել դրանից, եփեք այն եռացող յուղի մեջ։

Այնուամենայնիվ, լորձը պարունակում է բամիայի որոշ օգտակար հատկություններ: Մասնավորապես, այն օգնում է տասներկումատնյա աղիքի և ստամոքսի խոցի բորբոքմանը, լավացնում է մարսողությունը։

Բամիայի մյուս արժեքավոր հատկություններն են արյան մեջ շաքարի մակարդակն իջեցնելու, արյան թրոմբները նոսրացնելու և անոթների պատերը ամրացնելու ունակությունը:

Կալորիականությունը կազմում է ընդամենը 31 կկալ 100 գ-ում, միևնույն ժամանակ, այն հարուստ է վիտամիններով, միկրոէլեմենտներով և մանրաթելերով։

Այսպիսով, քաշի կորստի համար բամիան իդեալական է: Բացի այդ, այն նորմալացնում է նյութափոխանակությունը և օրգանիզմից հեռացնում տոքսինները։ Զարմանալի չէ, որ այն լայն կիրառություն է գտել խոհարարության մեջ։

Այն կարելի է եփել, շոգեխաշել, տապակել, ավելացնել ապուրներին, աղցաններին, մսային և բանջարեղենային շոգեխաշածներին։ Այն հավասարապես համադրվում է մսի, ձկան և թռչնամսի հետ: Իսկ դրա սերմերը, մանրակրկիտ չորացնելուց ու բովելուց հետո, կարելի է օգտագործել սուրճ պատրաստելու համար։

Բամիան վիտամին A-ի հիանալի աղբյուր է

Բամիայի մեկ չափաբաժինը պարունակում է օրական վիտամին A-ի գրեթե ամբողջ ընդունումը:

Ըստ USDA-ի, բամիան ունի մոտավորապես 0,21 մգ մեկ բաժակ, մինչդեռ օրական պահանջվում է 0,27 մգ: Վիտամին A-ն օգտակար է աչքի առողջության և իմունային համակարգի համար:

Այսպիսով, եթե ամբողջ օրն անցկացնում եք համակարգչի մոտ, ապա մշտապես օգտագործեք այն։ Այն ուտելը կօգնի նաև ձեր ոսկորներին։ Այն պարունակում է կալցիում` 82 մգ մեկ բաժակի համար:

Ինչպես տեսնում եք, այն պարունակում է շատ արժեքավոր նյութեր։ Որոշ երկրներում դա այն օգտագործում են ամեն օր հացի և կարտոֆիլի հետ։ Օգտակար հատկությունների լայն ցանկի շնորհիվ այն ստացել է երկարակեցության մրգի կոչում։

Կոսմետոլոգիայում բամիան կարող է հրաշքներ գործել։ Բույսի միջուկից կարող եք պատրաստել դեմքի դիմակներ, որոնք օգնում են մաքրել մաշկը պզուկներից, հարթեցնել դեմքը, ազատվել չորությունից և թեփոտվելուց:

Այն կարող եք պատրաստել այսպես՝ միջին չափի շերտերով կտրատած բամիայի պատիճները եռացնել, մինչև արգանակը լորձանման խտություն ստանա։ Խառնուրդը սառչելուց հետո վրան ավելացրեք փոքր քանակությամբ կիտրոնի հյութ և քսեք մազերին։

Մի քիչ պահեք և լվացեք։

Կիսվել